Aşağıda bir kaç projeye yer verilmiştir:
1- Geçtiğimiz haftasonu TÜKÇEV ve Perşembe Akşamı Bisikletçilerinin destekledikleri Atık Ambalajlardan Bisiklet konulu çalışma, Ankara’da sanatın en önemli adresi olan CerModernde kendi alanında deneyimli eğitimcilerin sorumluluğunda “CerÇocuk” sanat atölyesinde gerçekleştirildi.
1- Geçtiğimiz haftasonu TÜKÇEV ve Perşembe Akşamı Bisikletçilerinin destekledikleri Atık Ambalajlardan Bisiklet konulu çalışma, Ankara’da sanatın en önemli adresi olan CerModernde kendi alanında deneyimli eğitimcilerin sorumluluğunda “CerÇocuk” sanat atölyesinde gerçekleştirildi.

2-“Yaşayan Nehirler, Yaşayan Ege Projesi” Ocak ayında paydaşların katılımıyla Aydın’da gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile çalışmalarına başladı. Proje kapsamında, Havza’nın fiziki, toplumsal ve sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyarak Havza’yı tüm bileşenleri ile anlamaya ve sorunları tespit ederek çözüm önerileri geliştirmeye katkı sunacak Büyük Menderes Havza Atlası’nın oluşturulması, “Entegre Havza Yönetimi” yaklaşımının sürdürülebilirliğinin sağlanması için tüm paydaşların karar alma süreçlerine dahil edileceği “Yaşayan Menderes Girişimi”nin kurulması doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor.
Havza’da suyu kullanan ve yöneten tüm tarafların, paydaşların, etkin katılımını hedefleyen “Yaşayan Nehirler, Yaşayan Ege Projesi” paydaşların projeye yaklaşımlarını ve beklentilerini belirlemeye yönelik toplantı ve görüşmelere Büyük Menderes Nehri’nin ¾’ünün geçtiği, Havza’nın başkenti Aydın’dan başladı. Sultanhisar, İncirliova, Koçarlı ve Germencik ilçelerinde gerçekleştirilen ilk görüşmelerden elde edilen sonuçlar proje ekibinin bir araya geldiği Aydın Toplantısı’nda değerlendirildi ve paydaş görüşmeleri için takvim ve yol haritası belirlendi.
3-Su İsrafını Önleme Projesi

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) Türkiye temsilciliğinin verilerine göre, yeryüzü nüfusunun beşte biri su kaynaklarının yanlış kullanımı ve kirlilik gibi nedenlerden ötürü sağlıklı, temiz ve içilebilir su kaynaklarından mahrum. Günümüzde yaklaşık 1,3 milyar kişi su sıkıntısı çekerken, 25 yıl sonra bu sayının 2 katına çıkması tahmin ediliyor. Söz konusu tablo, Türkiye’nin bilinenin aksine su zengini olmadığını da ortaya koyuyor. Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına düşen yıllık ortalama su miktarının en az 10 bin metreküp olması gerekirken, bu miktar Türkiye’de yalnızca bin 430 metreküp.
Bu olumsuz tablonun önüne geçmek adına Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç öncülüğünde ve Üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Birimi koordinatörlüğünde ‘Su İsrafını Önleme’ kampanyası başlatmış bulunuyoruz. Bunun için işe en çok su tüketilen yerlerden biri olan okul lavabo ve tuvaletlerine su israfının vardığı sonuçları gösteren afişler asarak başladık. İlerleyen süreçte kampanyanın il geneline de yayılması adına gerekli çalışmaları yürütüyoruz.
4-Önceliğimiz Çevre:

Ülkemizde sağlıksız kentleşme, sanayileşme ve hızlı ekonomik gelişme süreci; gözle görülür bir hal alan hava, su ve toprak kirlenmesi, suyumuzun azalması, erozyon, gürültü, bu coğrafyayı paylaştığımız canlıların azalması gibi başka çevre sorunlarını tetiklemekte. Bunun sonucunda ise yaşamımızı borçlu olduğumuz çoğu zaman geri dönüşsüz bir şekilde doğal dengeler bozuluyor…
Çağdaş çevre bilinci; ‘sağlıklı bir çevre’ insanların en temel haklarından biridir görüşünü kabul eder. Çevre finansmanı konusunda yıllardır gerçekleştirdiği çalışmalardan yola çıkarak toplumsal sorumluluk bilincini Türkiye’nin Çevre Bankası olma hedefiyle birleştiren TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), “Yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir yaşam” için gelecek kuşaklara daha sağlıklı fiziki ve sosyal çevre bırakmanın eğitim ve bilginin paylaşımıyla olabileceği inanmakta.
TSKB, bu inançla “Önceliğimiz Çevre” sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. “Önceliğimiz Çevre” projesi kapsamında oluşturulan çevreciyiz.com Portalını TSKB desteğiyle hazırlanmaktadır. Portalın amacı; çevre konusunda ilgili tüm kesimleri (kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, bireyler, gençler, çocuklar) bir araya getirecek bir platform oluşturmak, toplumun çevre bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına katkıda bulunmak, 7′den 70′e bireylerin doğayı sahiplenme duygusu geliştirerek olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri kazanmalarına destek olmaktır.
Cevreciyiz.com, bir yandan çevreyle ilgili haberlerin en güncel platformu olmayı hedeflerken diğer yandan doğa dostu yaklaşımları ve davranış biçimleriyle nasıl mutlu bir çevre ve dünya yaratabileceğimizi, doğanın dostluğunun bize neler kazandırabileceği konusundaki değişik görüşleri de aktarmayı amaçlamaktadır. Cevreciyiz.com’da akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının, konuya ilgisi olan tüm profesyonellerin araştırma, makale ve yazıları yer alıyor. Ayrıca, özel çevre dosyaları, çevre mevzuatları, kurumsal anlamda mevzuata uyum için yapılması gerekenler, bireysel ve kurumsal başarı hikâyeleri, ünlü doğa fotoğrafçılarının sanal fotograf sergileri, Türkiye’nin ve dünyanın çevre ajandası, çevresel yaklaşımları veya riskleri ölçen ve yapıcı öneriler getiren yaklaşımlar da yer alacak. Daha iyi bir dünya oluştururken çocukların ve gençlerin öneminin büyük olduğu inancıyla hazırladığımız özel bölümlerle, çevre konusunda bulabilecekleri bilgileri ve doğanın korunmasına yardımcı olabilecekleri küçük yöntemleri paylaşıyor çevreye olan saygı ve sevginin geliştirilmesinde özellikle gençlerin ve çocukların desteğini kazanmayı arzuluyoruz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder